Po wątróbkę drobiową z cebulką sięgam, gdy robię szybki, tani i pożywny obiad. Poznaj mój niezawodny przepis

Dodano:
Wątróbka drobiowa Źródło: Shutterstock / Chudo2307
W tradycyjnej kuchni polskiej (i nie tylko) znajdziemy wiele różnych przepisów z podrobami w roli głównej. Dużą popularnością wśród smakoszy podrobów cieszą się m.in. wątróbka z kurczaka i wątróbka z indyka. Składnikiem smacznych dań mogą stać się również nieco droższe gęsie wątróbki i inne podroby (np. wątroba cielęca lub wieprzowa). Wypróbuj sprawdzony przepis na wątróbkę drobiową ze smażoną cebulką i jabłkami.

Wątróbka drobiowa to ogólnodostępny i tani produkt spożywczy, z którego wyczarujesz pyszny, szybki obiad. Proste danie, które robię z wątróbki zachwyca smakiem i aromatem oraz ma wysokie wartości odżywcze. Wątróbka to bogate źródło białka, łatwo przyswajalnego żelaza hemowego, witamin z grupy B i folianów, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu funkcji krwiotwórczych. W wątróbce znajduje się również sporo witamin: A, D, C i E oraz m.in. potasu, magnezu, selenu i cynku. Wątróbka drobiowa jest niskokaloryczna, jednak zawiera sporo cholesterolu, dlatego nie powinna być spożywana w nadmiarze m.in. przez osoby z wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym.

Podczas przyrządzania potraw z wątróbki, przestrzegaj dwóch ważnych zasad – nie sól potrawy zbyt wcześnie oraz nie smaż zbyt długo, bo wątróbka stanie się twarda i łykowata. Wątróbkę należy solić tuż przed końcem obróbki termicznej.

Przepis: Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkami

Według poniższego przepisu możesz przygotować nie tylko wątróbkę z kurczaka. Możesz śmiało wykorzystać wątróbkę z indyka oraz inne rodzaje, np. wątrobę wołową, cielęcą lub wieprzową.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 duże cebule
  • 2 kwaśne jabłka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówWątróbkę drobiową oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na niewielkie kawałki i obtocz w mące. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Jabłka (np. szarą renetę, która ma kwaskowaty smak i nie rozpada się podczas smażenia) umyj, obierz i pokrój na większe kawałki (np. w dużą kostkę, słupki lub szesnastki).
  2. Smażenie wątróbkiNa dużej patelni rozgrzej olej. Smaż kawałki wątróbki na średnim ogniu – wątróbka powinna być z każdej strony rumiana. Sprawdź widelcem, czy nie jest surowa w środku – jeżeli z wątróbki wypływa krew, to smaż jeszcze przez chwilę, uważając, żeby się nie przypaliła. Pod koniec smażenia dopraw wątróbkę solą i pieprzem. Podsmażoną wątróbkę przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową, żeby nie wystygła.
  3. Smażenie cebuli i jabłekNa tej samej patelni podsmaż pokrojoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Następnie dodaj jabłka i smaż do momentu, aż zmiękną.
  4. Połączenie składnikówPrzełóż usmażoną wątróbkę na patelnię z cebulą i jabłkami. Wymieszaj wszystkie składniki. Smaż 3-4 minuty, żeby smaki się połączyły. Dopraw roztartym w dłoniach majerankiem i wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką – potrawa powinna kilka minut „odpocząć”

Ja wątróbkę smażoną z cebulą i jabłkiem posypuję dodatkowo garścią posiekanej natki pietruszki, a następnie podaję z kaszą gryczaną oraz surówką z kiszonej kapusty. Oczywiście możesz zaserwować ją również z tłuczonymi ziemniakami lub pieczywem oraz ulubioną surówką (np. z kiszonych ogórków lub buraczków).

Rada: pamiętaj, aby przy zakupie wątróbki sprawdzić jej świeżość – powinna mieć delikatny, krwisty zapach i kolor. Jeżeli wątróbka wydziela nieprzyjemną woń, jest szara lub lepka, to nie nadaje się do spożycia.

Wątróbka drobiowa – informacje podstawowe

Wątróbkę drobiową można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Doskonale smakuje smażona wątróbka drobiowa, a także gulasz z wątróbki w aromatycznym, doprawionym liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem sosie. Smażoną i duszoną wątróbkę można podawać z ziemniakami lub pieczywem oraz surówką z kiszonej kapusty, ogórkiem kiszonym, buraczkami z chrzanem bądź buraczkami zasmażanymi. Można także przygotować np. pyszny pasztet oraz sałatkę z wątróbką drobiową lub serwować usmażoną wątróbkę na tostach.

Dodatki, które doskonale komponują się z drobiową wątróbką to m.in. podsmażona cebulka, kwaśne jabłka (np. szara reneta) oraz inne owoce (np. żurawina, gruszki, pigwa), fasolka szparagowa oraz papryka.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...